Téliesítés menete medencéknél

A medencetest és a csövek védelme:

  1. A medence csak akkor téliesíthető, ha vize teljesen tiszta, ezért alaposan ki kell takarítani.  Elengedhetetlen a vízvonal alapos tisztítása is (a vízszint csökkentése után). Amennyiben ezeket nem végezzük el, úgy a víz bealgásodhat, vagy vízkőkiválások keletkezhetnek a medencében.
  2. A medence vízszintjének leengedése a szkimmer (vízszűrő nyílás) alá. Ebben az esetben mindenképpen számolni kell azonban azzal, hogy fagyás hatására a medence vízszintje emelkedni fog.
  3. A csövek víztelenítése és a befúvók szigetelése. A fagydugó megakadályozza, hogy a csövekbe víz áramoljon és a tél folyamán szétfagyjanak.
  4. Hosszanti és kereszt irányban  fagytest összefűzése és elhelyezése. A fagytest a megfagyó víz tágulását hivatott kompenzálni. A víz térfogat növekedésére a fagytest zsugorodik. Acélpalástú (fémfalas) medencét fagytesttel ellátni nem szükséges, mivel a fémpalást képes akkora mértékben tágulni, hogy felvegye a megnövekedett térfogatot.
  5. A medencevíz téli felkészítésére kínálatunkból a téliesítő folyadékot ajánljuk, ennek segítségével a víz biztonsággal átteleltethető.
    • A téliesítésnél is elengedhetetlen a víz pH-értékének beállítása, melyet 7,2 és 7,6 között kell tartani.
    • A szabadklór tartalmat 3- 5 mg/L közé kell emelni.
    • Ha a víz nem áttetsző, vagy algás, használjunk pelyhesítőszert is.
    • Ha egyetlen kezelés nem hozta meg a kívánt eredményt, ismételjük meg!
    • Csak ezután alkalmazzuk a téliesítő folyadékot.
  6. A létrát a téliesítés során ki kell venni a medencéből.
  7. A medence lezárását speciális téli takaróval végezzük. Ezek a védőtakarók abban különböznek például a szolár takarótól, hogy a medencetesten túlfutnak, hermetikusan elzárva a medencét a szennyeződésektől. A téli medencetakaró egyik oldala mindig sötét. A sötét oldal (általában fekete, vagy sötétszürke) mindig a víz felé néz, ugyanis az algák a sötétben lényegesen kisebb intenzitással képesek szaporodni.
  8. Gondoskodni kell arról, hogy a szél ne kapjon bele a védőtakaróba, ezért a széleit ki kell kötözni, vagy súlyt kell rá helyezni. Ehhez kaphatók speciális  vízzsákok is.
  1. A gépházban a szűrőt téliesíteni szükséges. Amennyiben homokszűrőnk van, úgy a medencetest vizének leeresztése közben visszamosást kell végezni. Ezt követően a leeresztő dugó kinyitásával, ki kell engedni a benne található összes vizet. Végül a homokszűrő váltószelepét téli állásba kell forgatni.
  2. A szivattyút is vízteleníteni kell, az előszűrő kosarat ki kell tisztítani, majd a berendezést fagymentes helyen kell elhelyezni.
  3. A vízszint amennyiben a világítótestek vonalába esik, úgy a világítóestet ki kell szerelni. Amennyiben nem szeretnénk külön tárolni, úgy súlyt rákötözve a víz fenekére lehet süllyeszteni.