Az oldalon szeretnénk bemutatni önöknek a teljesség igénye nélkül a medencék komfortjának emelési lehetőségeit. Itt említhetjük a különböző világításokat ellenátomoltatokat különböző vizes és levegős vizi attrakciókat csúszdákat .Ide tartoznak még az üvegmozaikos medencék burkolásánál használt foto mozaikok is.

 

Víz alatti világítás

A medence víz alatti világítását több módon valósíthatjuk meg: vagy fényforrást, vízalatti fényszórókat építünk be a medence falába, vagy “odavezetjük” a fényt optikai szálak segítségével egy külső fényforrástól.

 

Vízalatti fényforrásoklampak

A medence falába építjük be az erre alkalmas világítótesteket. Más és más lámpa kell a műanyag vagy fóliás és a beton medencékhez. Igazi eltérés ott van köztük, hogy az adott medencetípusnál mi adja a vízzáróságot: műanyag vagy fóliaburkolatú medencénél karimás tömítéssel a műanyaghoz illetve a fóliához is rögzítjük a lámpa beépítő elemének peremét. Betonmedence esetében a beépítő körül kell a betonozás során gondosan tömöríteni a betont, hogy a beépítőelemet megfelelően körülfogja.

A medencék falába épített világítótestek biztonsági okokból 12 V-os feszültséggel működő, általában 50 és 300 Watt közötti teljesítményű halogénizzókkal vannak ellátva. Ennek következtében működtetésükhöz transzformátort kell használni, ezt általában a gépészeti térben vagy a medence közelében érdemes beszerelni.

Javasoljuk, hogy a transzformátorhoz egy kényelmesen elérhető helyre (mondjuk a kerti világítás kapcsolója mellé) villanykapcsolót és az ahhoz szükséges vezetékpárt is építsenek be – ne a gépészeti térből kelljen kapcsolgatni a medence világítását. Ha ez nincs, akkor távkapcsolóval is működtethető a rendszer.

 

Száloptikás világítások

Száloptikás világítás esetén a medencéhez minél közelebb kell elhelyezni a nagyteljesítményű halogénizzóval ellátott központi fényforrás(oka)t. A berendezések nagy része beépített transzformátorral, távirányítóval és a színes fényekhez szükséges 4, 8, stb. színű fény előállításához alkalmas kiegészítéssel rendelkezik.

A medence falába különböző pontszerű fényt adó kisméretű “világítótestek” szerelhetőek be, ezek szinte hagyományos lámpaként vezetik be a vízbe a száloptikán érkező fényt.
Lehetőség van a medence szélébe épített ún. peremvilágító száloptika elhelyezésére is. ledA peremvilágító kábel olyan optikai szálköteg, mely teljes felületén átengedi a fényt, látványa mint egy “fénykígyóé”. Víz alá viszont nem szerelhető, mert a vegyszerek csökkentik a peremvilágító kábel átlátszóságát.

Ezek kombinálásával, ízléses használatával látványos hatások érhetőek el – akár egy fali vízesés megvilágításával is!

Az utóbbi időkben tért hódít a LED világítás ami kisebb energia felhasználás mellett nagyobb lehetőségeket kínál. Kapható a meglévő Par 56-os izzok helyére LED izzó is így különösebb probléma nélkül átalakíthatjuk akár saját magunk is meglévő Halogénes világításunkat LED-es re.

Mivel a fényt a központi fényforrástól (fénygenerátortól) száloptikán vezetjük és annak valamennyi vesztesége van, törekedni kell a medencéhez minél közelebbi elhelyezésre, a lehető legrövidebb optikai szálak használatára.
Ellenáramoltatók
Ellenáramoltatók avagy egyhelyben úszást lehetővé tévő berendezések.

ellenaram
Egy fúvóka, melyen át egy komoly szivattyú erős vízsugarat nyom ki. Ezzel a vízáramlással szemben úszva egy helyben mozoghatunk, mint folyóban a folyásiránnyal szemben.

Nem csak a medencefalba beépített, hanem utólag felszerelhető, a parton rögzítendő ellenáramoltatók is vannak. Ezek egy része benyúlik a vízbe, itt történik a víz elszívása és befúvása. Víz alatti lámpával, kapaszkodókkal kombinált kivitelek is kaphatóak.

 

 

 

 

Masszázsfal

mini-PB211522
Műanyag, fóliás és mozaikkal vagy csempével burkolt medencébe egyaránt lehet masszázsfalat építeni.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a medence oldalfalába víz- vagy víz-levegő keverékes vízsugarat kilövellő fúvókákat építhetünk, melyek a vízforgatótól független, külön masszázsszivattyúról vannak működtetve. Ezt általában a medence partjára szerelt kapcsolóval lehet be/ki kapcsolni. A vízsugárhoz a levegőbekeverés egy szintén a partra szerelt szabályzó szelepen keresztül történik. Nem kompresszor nyomja be a levegőt a vízsugárba, hanem maga a vízáramlás szívja be magához a levegőt a fúvókák belső kialakításának révén.

Többféle fúvóka használatával, azok tervezett elhelyezésével a váll-nyak tájékon, vagy a deréktájékon, álló helyzet esetén lábrészre is lehet masszírozó hatású falrészt kialakítani.

Ha ülőpadot építenek a medencébe, akkor masszázsmedence szerű hatás érhető el, de figyeljenek arra, hogy a medence vize szinte sosem lesz olyan meleg, mint egy kimondottan masszázscélú kádé.

A masszázsfal vagy masszírozó hátfalas ülőpad kombinálható a medence fenekéből vagy az ülőpad ülőfelületéből feltörő levegős gejzírrel vagy légfúvókákkal is, melyekbe viszont jól méretezett kompresszorral kell a levegőt benyomni.

 

Páramentesítő

A pára károsíthaja épületünket és e mellett energia veszteséget is jelent. Ahhoz hogy üzemeltetési költségünk csökkenjen páramentesítésre van  szükségünk. Ha a páraelszívás nincs megoldva akkor az uszodánkban  akár 90-95%-os páratartalom is kialakulhat, amely jelentősen károsíthatja épületünk szerkezetét. Javasolt a max 60%-os páratartalom megtartása. Az állandó páralecsapódás és nedvesség penészedést okozhat. Ezt megelőzhetjük a jó hőszigeteléssel és az állandó egyenletes 60%-os páramentesítéssel. A medence vize általában 27-29 C° . Az ideális levegő hőmérséklet enneél 2C°-al magasabb. Ha azonban a levegő hidegebb romlik  a párolgási egyensúly és ezzel egyenes arányban nő az üzemeltetési költségünk.

Nézzünk egy példát:

40m2 vízfelületű medencénél ha a víz 27C° -os és a levegő 29C°-os  60%-os pára esetén 3,5l/h. Ehhez 4,8 KW fűtés teljesítmény szükséges. Azomban ha a víz hőmérséklete 29C°-ra emelkedik de a levegő csak 24C°-os akkor a párolgásunk 7,8l/h -ra is nőhet, a vízfűtés pedig 7,9 Kw -ra is emelkedhet.

Ezzel a példával szeretnék bemutatni , hogy a megfelelő pára elszívásnak nem csak az épületünk állagának megóvása érdekében van jelentősége, hanem az üzemeltetési költségünk csökkentése érdekében is fontos.

 

Medence takarások

A medence lefedése vagy a víz takarása több szempontból is hasznos. Vegyszert és munkát  spórolhatunk meg vele, hiszen sokkal kevesebb kosz kerül a vízbe. Fűtött medencék esetén a hőveszteség is lényegesen kisebb letakart állapotban.

Beltéri medencék esetén a párolgás csökkentésével az épületet és a – javasoltan – beszerelt légszárító berendezés méretezését és üzemeltetését, így a pénztárcánkat is kíméli.

Két jellemző módszer van: – fólia/ponyva/buborékfólia takarás – műanyag redőnyös takarás

 

Medencék vizének fóliás/ponyvás/buborékfóliás letakarása

A medence vizének letakarása igen egyszerű és hatásos módszer a költségek csökkentésére. Beltéri medencék esetén a párolgás csökkentésével az épületet és a – javasoltan – beszerelt légszárító berendezés méretezését és üzemeltetését, így a pénztárcánkat is kíméli.

Két jellemző módszer van: – méretre szabott fólia/ponyva/buborékfólia takarás – műanyag redőnyös takarás

Cégünk a buborékfóliás takarásokhoz többféle rozsdamentes tekerőszerkezetet gyárt (lásd gyártmányaink között), illetve a buborékfóliákat is méretre készítjük a megrendelő igénye szerint, import vagy hazai alapanyagból.

Típusok:

1. Buborékfóliás takarás: vízen úszó, helyszínen méretre igazított, nem biztonsági jellegű hőveszteség és párolgás elleni takarás, némi koszolódás elleni védelemmel. Csörlőszerkezettel javasolt használni.

2. Thermo takarás: polifoam/pvc kombinációból álló takaróanyag, jó hőszigetelő képességgel, általában 5 mm vastag. Nem teherbíró. Csörlőszerkezettel javasolt használni.

3. Biztonsági takarás ponyvából: teherautók ponyvájához hasonló anyagból, bevarrt merevítőrudakkal kombinált medencetakarás. A merevítő rudak a medence peremén megtámaszkodnak, nem süllyednek a vízbe, így ez a takarás elviseli, ha valaki rálép, ráesik. Gyermekvédelmi, állatvédelmi szempontból is fontos! Csörlőszerkezettel javasolt használni.

4. Feszített biztonsági takarás: a medence peremén vagy mellette szerelt vezetősínekben mozgó ponyvatakarás, kézi vagy gépi meghajtású csörlőszerkezettel, mely rejtett kialakítású is lehet. Biztonsági, teherbíró takaróként is szolgál.

 

Redőnylamellás medence takarás

Műanyag, redőnyszerű lamellákból méretre készített, vízen úszó, teherviselő biztonsági takarás.

Mozgatása leginkább gépi csörlőszerkezettel történik.

Lehet medencepartra szerelt és a medence megfelelő kialakítása esetén víz alatti, rejtett változata is.

 

Biztonsági hálós medence takarás

A nyitott biztonsági háló egyedülálló megoldás gyermekei biztonsága érdekében az Ön medencéjénél. Kialakítása és anyagának megválasztása biztosítja, hogy minden esetben hatékonyan hozzájáruljon a véletlen balesetek megelőzéséhez.
Fizikai akadályt képez a víz felett és ugyanakkor érintetlenül hagyja a víz és környezetének látványát.
Tetszőleges formájú, méretű, kialakítású, anyagú és környezetű medencénél a használata megvalósítható.

Zárt változata a víz tisztánmaradását is segíti.

Fel és leszerelése csak 3-6 perc!

 

Téli medence takarások

A medencevíz tisztánmaradását, teljes befagyását megakadályozó megoldások.

1. Fagynyomás csökkentő testek, fagytestek alkalmazása

2. Feszített vagy súlyokkal rögzített ponyvás, zárt takarások

Ha ezekre nem kíván áldozni, legalább egy takarófóliával és a jég feszítését felvevő hungarocellel, üres műanyagpalackokkal védje meg medencéjét télire. A medencék üres állapotban való teleltetését nem javasoljuk!

 

Élményelemek

Vízgombák

Gomba alakú fém vagy műanyag berendezés a medencében, melyről víz ömlik le…

Mi is forgalmazunk ilyet, többféle méretben, rozsdamentes acélból.

A gomba beépítőjét és tápvezetékét már a medence építése közben célszerű elhelyezni. Csempével vagy üvegmozaikkal burkolt, illetve fóliázott medencékbe is be lehet építeni.

A külön szivattyúval a gomba tetejére juttatott víz biztonsági elszívón keresztül távozik a medencéből. A gomba méretétől függ, hogy milyen teljesítményű szivattyút és elszívót kell alkalmazni.

Inkább közösségi medencékben jellemző az alkalmazása.

Vízesések

Fém vagy műanyag beépítőtest kerül egy falba a medence partján, vagy beltéri medence esetében a medence melletti falba, esetleg a mennyezetbe, melyből külön szivattyúval odajuttatott víz ömlik a medencébe.

Többféle hosszúságú, akár többszintes vízesések alakíthatóak ki. A vízesések hossza és a beömlő rés mérete alapján kell méretezni az alkalmazott szivattyút és az elszívókat hozzájuk.

Lehetnek csörgedező, dekorációs célú vagy akár masszírozóan erős kivitelűek, illetve szabályozhatóak is.

Egyes esetekben patakszerűen kialakított megoldások is alkalmazhatóak, ha a környezet, a medence lehetővé teszi és a megrendelő is úgy kívánja.

Magán és közösségi medencékben egyaránt előfordulnak.

Vízköpők, nyakzuhanyok

Magán és közösségi medencékben egyaránt előfordulnak. Többféle formában forgalmazzuk rozsdamentes acélból.

Más modellek akár műanyagból is kaphatóak.

Szintén külön szivattyúval működtethetőek, a víz itt is biztonságos elszívópontokon keresztül a medencéből érkezik.

Beépítőjét, tápvezetékét célszerű a medence építésekor elhelyezni.