mini-PB211531
Gépészet

A gépészeti elemek közé tartoznak a szivattyúk és szűrőberendezések.

Szivattyúk esetében mindíg fontos, hogy a medence méretéhez megfelelően méretezett és illesztett szivattyút alkalmazzunk.

Megkülönböztetünk forgató, illetve masszázs szivattyúkat.

A szivattyúknak, illetve a szűrő, adagoló berendezéseknek megfelelő gépház kialakítása szükséges.

A gépészeti elemek közé tartoznak még a különböző csőidomok, csapok, szelepek, nyomásszabályzók.

 

Szűrők

Atlas_800
Családi medence tartálya

A homokszűréshez a vizet olyan tartályon keresztül áramoltatjuk, amely rostált, egységes szemcseméretű homokkal van feltöltve. A víznyomás összenyomja a homokot és így a homokszemcsék között létező mikroszkopikus rések még kisebbek lesznek, így igen alkalmasak a lebegő anyagok kiszűrésére. A tartály alján elhelyezett kivezető csövek kialakítása olyan, hogy csak a vizet engedi ki, de a homokot nem.

A vízbevezetés fönt történik, méghozzá úgy, hogy a tisztítási folyamat alatt megfordított vízáramlás következtében megemelkedő homokágy a kitágulás során ne érje el a bevezetés szintjét.

A homok szűrésnél a következő kategóriákat határozzuk meg:

  1. alacsony      forgatás: 0-10 m3/m2/óra.
  2. közepes      forgatás: 11-30 m3/m2/óra.
  3. magas      forgatás: 31-50 m3/m2/óra.

Homokszűréssel 10-7 mikronig terjedő részecskéket lehet eltávolítani.

 

Betétes szűrők

bfuggesztheto-vizforgato
Függeszthető vízforgató

A betétes szűrők henger alakúra kialakított, hajtogatott porózus anyagú lemezből készülnek, melyet egy erre alkalmas tartályba kell helyezni. A feliszapoló szűrőhöz hasonlóan a teljes vízmennyiség keresztül áramlik a szűrőn.

Amennyiben a szűrőbetét telítődik az üledékekkel, el kell távolítani a tartályból, ha lehet meg kell tisztítani, ha nem, ki kell cserélni. A szűrőbetétek a használat és a tisztítás során elkopnak ilyenkor azokat el kell dobni.

Itt szintén 5 mikronig történő tisztítás érhető el. Annak ellenére, hogy ezek a betétes szűrők jó hatásfokúak és könnyűek, használatukat csak az egészen kicsi privát vagy speciális rendeltetésű medencékre kell korlátozni a szűrő tisztítás nehézségei miatt. Nem alkalmasak semmilyen közüzemi medencéhez.